Koreańska kuchnia na polskie chłody. Najbardziej rozgrzewające dania - Kuchnia koreańska należy do najbardziej ostrych na świecie, więc sprawdzi się podczas jesiennych chłodów w Polsce - przekonuje Anita Raszka, autorka książki "Korea od kuchni". - To wielość kolorów, aromatów i smaków, z którymi czasem trzeba się oswoić. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria jedzenie kuchnia Korea Południowa gotowanie Mateusz Kulik
O aromatach oraz smakach i ich łączeniu Jaką część wrażeń smakowo-zapachowych stanowią dane węchowe? O aromatach w tym wydaniu "Drogi przez mąkę" opowiedział ekspert w tej dziedzinie - Robert Wieprzkowicz-Rzewuski. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski kuchnia Dwójka smak
Festiwal Stacja Bieszczady. Celebracja stanu wolnego ducha Choć Bieszczady nie są już dalekie i dzikie, to wciąż pozostają wyzwaniem. Wie o tym Natalia Bułyk - organizatorka festiwalu Stacja Bieszczady. Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże Podróże z Czwórką Bieszczady Korea Południowa kuchnia
Studencka dieta. Daria Ładocha radzi, co jeść i jak to przygotować Studenci nie mają zbyt dużo czasu na przygotowanie domowych posiłków, ale ich świadomość na temat jedzenia rośnie. - Najprostszym rozwiązaniem jest kanapka, ale nie z bufetu, tylko z domu. Teraz polecam też kasze, które można zapakować w pojemnik i wziąć na uczelnię, i warzywa gotowane lub pieczone - mówi dziennikarka kulinarna Daria Ładocha. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie jedzenie kuchnia studenci dieta Marta Hoppe
Dzień Kotleta Schabowego – król polskich stołów z austriackim rodowodem Choć nad Wisłą pojawił się dopiero niecałe dwieście lat temu, dziś uchodzi za jedno ze sztandarowych dań kuchni polskiej. Doczekał się też własnego święta – Dzień Kotleta Schabowego przypada 7 listopada. Zobacz więcej na temat: kotlet schabowy kuchnia polska kuchnia Trójka Radosław Nałęcz Piotr Firan Grzegorz Łapanowski
Tajemnice polskiej kuchni okiem Tomasza Strzelczyka W swoich trzech książkach Tomasz Strzelczyk zamknął tajemnice polskiej kuchni. - Pomysł przy trzeciej książce przyświecał mi ten sam: ma być smacznie i domowo - podkreśla autor w rozmowie z Kamilem Jasieńskim. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia kuchnia polska kuchnia regionalna
Bigos: czy istnieje przepis idealny? Odkrywamy tajemnice naszej narodowej potrawy! Za oknami jesień w pełnej krasie, a w kuchni już na dobre rozsiadły się potrawy cięższe, rozgrzewające i pożywne. A jednym z takich jesienno-zimowych klasyków rodzimego kucharzowania jest bigos. W każdym domu przygotowywany inaczej, wg specjalnych, rodzinnych przepisów, czasami przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Co więc powinno znaleźć się w prawdziwym, klasycznym polskim bigosie? O tym w rozmowie z Anną Popek mówi szef kuchni Łukasz Konik, autor m.in. książki "Kuchnia regionów". Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA kuchnia polska bigos jedzenie kuchnia Anna Popek
Kuchnia lwowska - kulinarna podróż po Galicji Zapraszamy na rozmowę o książce "Kuchnia lwowska. Kulinarna podróż przez Galicję" z jej autorką - Marianną Dushar. Zobacz więcej na temat: Lwów kuchnia kulinaria Galicja Łukasz Modelski KULTURA Dwójka
Koreański przysmak okazał się zabójczy. Zjadł "żywą ośmiornicę", po chwili nie żył Degustacja koreańskiego przysmaku sannakji - posolonych macek małej ośmiornicy wijącej się po talerzu - zakończyła się zgonem 82-latka – podaje koreański portal The Korean Herald. Zdarzenie miało miejsce w Kwandżu na południu kraju. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Azja Korea Południowa kuchnia śmierć
Stara Trta - najstarsza winorośl na świecie Maribor znajduje się w regionie Podravje w Słowenii. To własnie w tym mieście rośnie najstarsza winorośl na świecie – Stara Trta. Zobacz więcej na temat: Winnica Słowenia Łukasz Modelski Dwójka kulinaria kuchnia
Jak idealnie łączyć smaki w kuchni? Ekspert podpowiada Niektórzy są zwolennikami tradycyjnych połączeń smakowych, inny - lubią eksperymentować w kuchni. Jak łączyć smaki, co pasuje do czego, i dlaczego takie a nie inne połączenie jest najlepsze? Zobacz więcej na temat: diety zdrowie i dieta napoje słodzone kuchnia smak cukier Agnieszka Kunikowska gotowanie
"Ojczysty - dodaj do ulubionych". Co znaczyło "obracać w perzynę", a co znaczy dziś? W cyklu "Ojczysty - dodaj do ulubionych" zdradzamy tajemnice języka polskiego. Sprawdzamy, czy "obracać w perzynę" kiedyś znaczyło coś innego. Zobacz więcej na temat: Czwórka język polski język ojczysty Martyna Matwiejuk tradycja kuchnia
Wiele hałasu o humus. Przepisy Samar Khanafe Kuchnia Bliskiego Wschodu jest obfita, różnorodna, wielopokoleniowa i karmi domowników przede wszystkim warzywami. Jej smaki opisuje Samar Khanafe. W książce "Dukkah, kumin i włoszczyzna. Wegetariańska kuchnia bliskowschodnia" znajdziemy 133 przypisy na orientalne dania. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA jedzenie kulinaria gotowanie kuchnia Bliski Wschód Mateusz Kulik
"Ojczysty - dodaj do ulubionych". Skąd się wzięła "kajzerka"? W cyklu "Ojczysty - dodaj do ulubionych" zdradzamy tajemnice języka polskiego. Sprawdzamy, skąd pochodzi słowo "kajzerka". Zobacz więcej na temat: Czwórka język polski język ojczysty Martyna Matwiejuk tradycja kuchnia
"Ojczysty - dodaj do ulubionych". Co to jest "głąbik krakowski"? W cyklu "Ojczysty - dodaj do ulubionych" zdradzamy tajemnice języka polskiego. Sprawdzamy, czym jest "głąbik krakowski". Zobacz więcej na temat: Czwórka język polski język ojczysty Martyna Matwiejuk tradycja kuchnia
"Ojczysty - dodaj do ulubionych". Z czego składa się żymlok? W cyklu "Ojczysty - dodaj do ulubionych" zdradzamy tajemnice języka polskiego. Sprawdzamy, czym jest żymlok, bułczanka czy czarny. Zobacz więcej na temat: Czwórka język polski język ojczysty Martyna Matwiejuk tradycja kuchnia
Spotkania przy stole, warsztaty kulinarne, degustacje: trwa TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia W języku jidisz słowo "tisz" oznacza "stół", ale także spotkanie przy stole, wspólne biesiadowanie: jedzenie, picie, rozmowy. I taki też jest zamysł tej imprezy, która w tym roku odbywa się po raz szósty: wspólne, radosne spędzanie czasu, rozmowy czasem do rana. Bo nic lepiej nie łączy, niż wspólne jedzenie. Zobacz więcej na temat: kuchnia STYL ŻYCIA Muzeum Historii Żydów Polskich Żydzi jedzenie Piotr Firan Raf Uzar Trójka
Piekielnie ostra wystawa, czyli jak wygląda najostrzejsza papryczka świata? Nie są duże, zazwyczaj mają kolor czerwony, czasami żółty bądź zielony, a dla swoich wielbicieli są piękne i fascynujące. A przede wszystkim są piekielnie ostre – tak bardzo, że można je oglądać tylko za szybą. To papryczki, które można podziwiać w łódzkiej Palmiarni. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA jedzenie papryka przyprawy Piotr Firan Radosław Nałęcz Trójka kuchnia